• Första sidan
  • Klubben
    • Senaste Nytt
    • Stadgar
    • Gå med i Klubben
    • Miljöprogram
    • Verksamhetsberättelse 2021
    • Årsmötesprotokoll 2021
    • Styrelse/Funktionärer
    • Integritetspolicy
    • Enkät 2018
  • Aktiviteter/Reportage
    • Månadens Fordon
    • Galleri
    • Höst/vinterprogram 22-23
    • Hamnträffarna 2022
    • Reportage
  • Anmälan Båvenrundan
    • Karta
  • Jubileumsrunda 2015
  • Länkar
    • Väder
    • MCHK Sverige
    • MHRF Försäkringen
    • Automobilsällskapet Nyköping
  • Köptips/mektips/renovering/historik
    • MC-historik
    • Köptips
    • Mektips
    • Renovering Indian Scout 1929
    • Renovering Royal Enfield 1927
  • Köp och Sälj
  • Klubben 40 år 2015
  • Mopedsektionen
    • Puch Dakota 3000 renovering
    • Puch Florida renovering
  • Efterlysning
  • UTSTÄLLNING Bensinen i blodet
  • STYRELSEN PRESENTATION
  • MCHK RIKSORGANISATION
Motorcykelhistoriska klubben Södermanland
2023
Picture
 Renovering Indian Scout 1929.

Funderar du på att plocka fram din eller pappas gamla klenod som står längst in i garaget eller logen? Är den någorlunda helskinnad eller är det mycket att göra på den och ligger den kanske sönderplockad i kartonger? Försök uppskatta hur mycket tid det kommer att ta att renovera den. Det tar ju alltid betydligt längre tid än man först tänker sig. Är vitala delar skadade eller saknas kan det också ta lång tid att hitta reservdelar och vissa delar måste kanske tillverkas. Hur mycket av jobbet har du kunskap och utrustning för att göra själv? Om du kan göra mycket själv eller få hjälp av en kompis istället för att leja bort det så kan du spara en rejäl slant.

Ska du köpa ett objekt, så börja med att undersöka vad en motsvarande färdigrenoverad cykel kostar. Beräkna sedan vad du måste kosta på objektet som däck, fälgar, ekrar, kromning, lackering, cylinderborrning, pappersbyråkratin mm. Försök att göra en kostnadskalkyl så du får en uppfattning om vad som är ett rimligt pris som du kan acceptera. Några begagnatprislistor finns inte för veteranmotorcyklar men frågar man folk i klubben kan de nog hjälpa dig. Många gånger är det ett alldeles för högt pris man begär för ett objekt i några lådor, där det är svårt att se att allt finns med.

Är det fråga om en engelsk cykel är det lättare att hitta delar till den i jämförelse med övriga europeiska märken och det finns även nytillverkning. Äldre tyska cyklar är svåra på grund av att Hitlers krigsmaskineri förbrukade allt som gick att använda. Sedan avbröts nästan all mc-tillverkning i början av 60-talet med BMW som undantag.

Ska du plocka isär cykeln så är det verkligen viktigt att du gör en noggrann dokumentation så du får ihop den igen. Kamera, videokamera, papper och penna kommer bra till pass. Börja sedan med ramen och övriga lackade delar och gör rent, blästra, reparera, slipa och lacka. För att få rätt färgprov skall du titta på platser som ej blivit slitna eller väderpåverkade. Under tanken är ofta ett bra ställe. En bra lackerare eller färghandlare kan säkert få fram rätt färg även om du inte har färgnumret. Kan du lacka själv eller låta en kompis göra det kan du spara rätt mycket pengar. Lacka ränder är svårt men det finns randningsapparat som till exempel Touringbutiken säljer. Randar man, bör man även lägga klarlack över för ett hållbart resultat.

Undvik att slipa kromade ytor då slipdammet är hälsofarligt. En trasig kromad yta blir också ojämn efter slipning då kromytan är mycket hårdare än stålet och slipas ner mindre effektivt. Dessa delar måste skickas till en kromfirma för avkromning, slipning och kromning. Är inte delen kromad från början kan du slipa själv men det är svårt att få ett tillräckligt bra resultat. Minsta ojämnhet syns tydligt efter kromning så det är ofta bättre att låta en firma med rätt utrustning sköta den delen. Ljuddämpare, fälgar och ekrar kan ofta vara skadade och svåra och dyra att renovera. Det är ändå rätt standardiserade delar (kanske inte ljuddämparen) som det kan finnas nytillverkning av och det är ofta billigare och bättre att köpa nytt i detta fall. Hör med klubbmedlemmarna var det kan gå att få tag i delar. Ha dock som mål att renovera cykeln till det skick den hade när den lämnade fabriken. Vi har idag bättre möjligheter att bearbeta delarna som då kanske frångår originalutförandet (överrenovering).

Delar som är trasiga och saknas kan man försöka hitta på marknader eller hos klubbens medlemmar. MCHK har ett stort arkiv med omfattande underlag för din renovering: reservdelskataloger, instruktionsböcker och försäljningsbroschyrer som det går att beställa kopior av mot en måttlig avgift.

Bland MCHK:s medlemmar finns det de som tagit på sig att vara så kallade märkeskonsulenter som kan ge värdefulla tips var det går att få tag i delar och hur man går till väga med speciella problem. Märkeskonsulenterna finns namngivna i huvudklubbens matrikel. Du kan också leta i matrikeln efter någon som har en cykel av samma märke och årgång som du förvärvat. Han eller hon kanske bor i din närhet utan att du vet om det. Där får du kanske lite tips, råd och lite delar.

Motorn behöver oftast ses över och vad man inte skall göra är att försöka starta upp motorn på en hoj som stått länge. Det har då sannolikt bildats avlagringar som när den startas rörs upp i oljan. Det är då stor risk att smala oljekanaler sätts igen vilket kan leda till framtida haveri. Säkrast är därför att först plocka isär och renovera motorn. En motorverkstad kan göra det om du inte vill göra det själv. Skall du göra det själv behöver du troligen ha en sprängskiss tillgänglig. Vanliga förslitningsskador som behöver åtgärdas är ventiler, ventilstyrningar, kamringar, kolvbultar, vevstakslager, ofta alla rull- och kullager, o-ringar, packboxar, packningar samt förslitning i cylinder och kolv. Det är god idé att byta alla lager och packboxar då dagens håller betydligt högre kvalitet. Polera axlarna som packboxen skall täta mot. Sätt axeln i en borrmaskin och polera med lite autosol och en trasa. Packningar kan du göra själv genom att skära ut nya ur ett ark packning. Stämpla dit packningskonturen med lite fett eller olja på motordetaljen. Packningssatser brukar även finnas på marknader.

Polera sedan upp hela motorn och måla de delar som eventuellt var målade. Behöver motorn en grundligare yttre uppfräschning kan en verkstad göra en glasblästring av motorblocket. En nackdel är att de små glaspärlor som används har en förmåga att tränga in överallt varför motorn behöver vara isärplockad när du gör detta. Resultat blir annars mycket bra. Apropå blästring så kan det göras med sand, glas eller nötskal beroende på vad man skall blästra. Det är smuts mm som skall bort och inte gods och sandblästring kan ofta vara väl drastiskt.

Allt eftersom går det att sätta tillbaka delarna igen. Kromade skruvar och muttrar går ofta att ersätta med rostfria som polerats upp. De brukar gå att få tag på marknader eller på båtvarvet. Elsystemet förses med nya kablar och ett fräsch batteri. Batterier är kompaktare och effektivare idag. Finns det gamla batteriet kvar kan det kanske gå att skära ur det och däri gömma ett nytt batteri. Byt ut alla vajrar mot nya. Tänk på säkerheten. Med tiden är det dags för provkörning. Det kan vara svårt att få tag på varenda pryl av originalutförande. Låt inte det stoppa upp färdigställandet så att du inte får komma ut att köra också. De där sista originalprylarna kanske man hittar efter att den egentliga renoveringen är klar och de kan man byta då.


Nu är det dags för pappersarbetet. Det senaste gällande ursprungskontroll, registreringsbesiktning samt kontrollbesiktning kan du
läsa om på MHRF:s hemsida, www.mhrf.se

Välkommen till en trevlig hobby.
Adressen till MHRF är:
Motorhistoriska Riksförbundet

Anderstorpsvägen 16, 6 tr.                                                                                                                                                                    
171 54 Solna
Tel: 08-30 28 01
Fax: 08-31 27 06

Dagboksanteckningar av en renovering


Efter att saknaden efter min Scout 101:a 600 cc årsmodell 1928, som jag dumt nog sålde 1994, alltmer gjorde sig påmind så beslöt jag till slut att återigen skaffa mig en Scout 101. En 101 skulle det vara, detta var ett måste. Skillnaden på 101 och tidigare Scout är att 101:an har en längre hjulbas, lägre sitthöjd samt en något kortare tank. Tillsammans bidrar detta till en låg tyngdpunkt vilket innebär en mycket fin komfort och vägkänsla, men kanske viktigast av allt idag, en MC med fantastiskt vacker profil. Det kan man ju inte säga om vissa moderna puckelryggade dromedarliknande åbäken, eller om det nu är kamel. Fula som öken är dom i alla fall.

Det var bara så att nu, år 2000, var både tillgång/utbud, såväl som priser helt annorlunda än 1994. Jag fick avyttra en del andra skojiga saker, bland annat större delen av min modellmotorsamling för att få råd, men vad gör man inte för att få tag på en av de vackraste motorcyklar som överhuvudtaget tillverkats. För att inte tala om vilken njutning det är att köra en Scout.

Efter att jag annonserat efter ett renoveringsobjekt, Indian Scout mod. 101 1928-1931, fick jag ett svar från Grängesberg. På förekommen anledning vill jag säga att jag formulerar min annons precis som jag vill. Detta ska ledarskribenter för motortidningar ge fullkomligt f-n i, det är min ensak, även vad jag är villig att betala för den cykel jag vill ha. Nåväl, objektet var en 1929 års 750 cc, fast i papperen står det 1930. (1929 fanns bara 101-modellen av Scout).

I pappren står också att den är "icke lämplig för krigsbruk". Det känns ju betryggande att veta, om nu Ö.B. skulle få för sig något. Cykeln var verkligen ett renoveringsobjekt i ordets rätta betydelse, dock komplett även om vissa delar visade sig behöva nytillverkas eller nyanskaffas. Konstigt vore det väl annars. Priset är en hemlighet mellan mig, säljaren, familjen samt några pålitliga, men huvudruskande, kamrater. Indianen hade en gång haft sidvagn, men av den fanns bara fästena kvar. Resten lär ha kastats i ett gammalt gruvschakt. Jag får väl vara glad att de inte kastade motorcykeln också. Hu, en så gruvlig tanke. Nåväl, jag köpte Indianen som nu befinner sig på säker ort. Ambitionen var att jag skulle återställa Indianen till originalskick, eller så nära som möjligt. Vad annars, en Indian bygger man inte en caféracer av precis. Jag tänkte också göra så mycket som möjligt själv. Jag är dock ingen älskare av överrenoveringar, så det kommer inte att satsas på något "utställningsskick", vilket man ju kallar det när fordonet ifråga är mycket finare än när det en gång lämnade fabriken. Med andra ord blir det ingen klarlack, med reservation för ett skyddslager på randningen.

Klarlack användes inte 1929. Jag läste en artikel i en tidning om en renoverad DKW. På tanken hade man lagt 30???? lager klarlack, om det nu var sant. För mig är detta fullkomligt obegripligt. Resultatet av en renovering ska inte, enligt min åsikt, vara bättre än när fordonet var nytt, i alla fall inte vad det gäller exteriör. Vissa säkerhets och/eller driftsmässiga förändringar kan givetvis vara befogade, kanske till och med rekommendabla som förbättrade bromsar. Svårigheten är många gånger att göra sådana förbättringar utan att det syns.

Nåväl, jag tänker givetvis inte fuska, men lagom är bäst. Det finns säkert de som inte håller med mig i mina synpunkter, men var och en gör som han/hon vill. Det måste vi respektera i den här hobbyn, men rätt att tycka har man ju.


2000
2000-11-11
Hämtning av Indianen med hjälp av Lasse Rawet och hans eminenta släpkärra för motorcyklar. Hemresan gick i regnväder. Det var nog sista gången Indianen var ute i dåligt väder. Väl hemma släpade vi in Indianen i nya tipin, förlåt, garaget. Släpade var ordet, då framhjulet inte gick runt, beroende på att däcket krängt av fälgen. Foton finns på underverket i "fyndskicket".

När jag kom hem blev hustrun för övrigt den andra att ruska på huvudet och ifrågasätta mitt mentala tillstånd. Den första var Lasse Rawet, han snurrade på huvudet värre än Linda Blair i Exorcistern, redan när han fick se den gamle spejaren i Grängesberg.

2000-11-12
Vi släpade ner Indianen i källaren, där har jag en bra verkstad, ljust, varmt och gott. Kruxet är att det sannolikt är helt omöjligt att få upp en stor MC utan att den är delvis demonterad. Nåja, den dagen den sorgen, även det omöjliga brukar gå att lösa, även om det tar lite längre tid. Ringt länsstyrelsen om instrumentkopia. Inga problem med detta.

2000-11-13
Alla lösa delar monterades på plats och en inventering och identifiering av allt gjordes. Även en översiktlig bedömning av standarden på delarna gjordes. Fotografering vidtog, det kan vara kul att ha några kort framdeles.

2000-11-15
Började demontera. Samlade smådelar, som hörde ihop, i burkar. Det blev en och annan. Alla delar som ska vara förnicklade samlades för sig. 1929 var sista året för Indian med enbart förnicklade blankdelar. 1930 var vissa delar kromade, andra förnicklade. I det här skedet var det bra att vara medlem i SIS, Svenska Indian Sällskapet. I en av medlemstidningarna fanns en lista på vad som skulle vara förnicklat, det stod till och med vilka delar som ska vara blanka respektive matta.

2000-11-18
Demonterat allt utom drivpaketet. Framgaffelbussningarna visade vara väldigt slitna, det låg bladmässing i en del. Undrar vad SBP skulle sagt om detta. Annars upptäcktes det inga alltför obehagliga överraskningar, ännu vill säga. Senare skulle jag noggrannare inspektera tanken och ramen samt demontera motorn, vi återkommer till det.

2000-11-20
Börjat grovborsta rent alla blankdelar. Här kom roterande borstar i pelarborrmaskinen väl till pass. Det visade sig bli mycket jobb med blankdelarna, bland annat ventilhylsor och övergångshylsorna mellan handtag och styre var hårt åtgångna av tänger. Funderar på att försöka förnickla själv. Tillverkat nya olje- och bensinrör.

2000-11-21
Pallat upp ramen och lyft i motor och tank för att kunna prova de nya rören. Även provat in kedjeskyddet, det var delat i två delar av någon anledning, samt avgassystem. Det sistnämnda var något hemsmide och var inte vackert. Dessutom passade det väldigt illa, det får bli nytillverkning.

2000-11-25
Kapade bort skarvplåtarna på kedjeskyddet samt fästena för det. Fästena var hemgjorda, och såg bedrövliga ut. Det blir till att göra nya. Demonterade motorn. Nu kom den första något obehagliga överraskningen. De halvmånformade aluminiumsektioner som sitter gjutna i vevhuset, strax under cylindrarna hade någon försökt slå bort. Man kan undra varför. De kan hursomhelst inte räddas så det måste åtgärdas, får fundera på hur. Vevlager verkar OK men ramlagren behöver åtgärdas. Tvättat allt. Fortsatt slipat blankdelar. Plockade ihop allt till framgaffeln. Den ska till Matti Tavast i Kolbäck för ombussning.

2000-11-26
Svetsat ihop kedjeskyddet samt svetsat igen diverse uppborrade hål i skärmarna, verktygslåda samt pakethållare. Jag lade, med hjälp av MIG-svetsen, även på nytt material på de ytor vilket stödet ligger an på när det är nedfällt. Det var rejält slitet både på stöd och ram, så stödet erhöll en något egendomlig vinkel när det var nedfällt. Det kan ju vara skönt med ett pålitligt stöd när det tar emot.

2000-11-27
Tillverkade nya fästen till kedjeskyddet. Jag tog bort gummin från fotplattorna. De var gjorda av gamla bildäck samt nitade på plats. Fotplattorna var totalt sönderborrade, de hade fler hål än ett bräde för kinaschack. Ingen idé att varken klaga, laga eller jaga. Nya alltså. Jag visste ju att det kunde bli överraskningar. Jag tänker tillverka nya, det har jag gjort en gång förut så det kan jag väl göra igen. Fortsatte att slipa blankdelar. Kapade bort en hemgjord fästbygel på batterihyllan. Vad den varit till vet jag inte, undrar om någon vetat det överhuvudtaget.

2000-12-02
Åkte tidigt till Kolbäck med framgaffeln. Efter att ha rådgjort med Pelle Gustavsson på Motormekano, så tog jag bort de tidigare nämnda aluminiumhalvmånarna i vevhuset. Sedan blev till att fila och putsa i hålen, samt avsluta med en roterande smärgeltrissa. Tro det eller ej, men det blev väldigt bra. Jag tänker prova att använda originalkolvarna. Både kolvar och cylinderlopp var i väldigt fint skick, varför ingen borrning var nödvändig. Det var sannolikt gjort för inte så många mil sedan.

De borttagna halvmånarna har säkert till uppgift att hindra allt för mycket olja att stänka upp i cylindrarna. Om någon läsare av krian kan bekräfta detta, eller har någon annan åsikt, så hör av dig. Skulle det visa sig att avsaknaden av dessa kommer att innebära oljeåtgång/rök så får jag leta reda på kolvar med oljeringar. Vi får se hur det går, jag hoppas det går som smort. Lämnade vevparti, cylindrar och toppar till Motormekano för översyn.

Anm: Idag, nästan på dagen två år efter att ovanstående dagboksanteckning skrevs, sitter jag och läser vad jag skrivit. Då kom jag på att det sannolikt inte fungerar med oljering eftersom det är förbrukningssmörjning det handlar om. Vad som då kan hända är att det blir för mycket olja i vevhuset med tiden. Nåja, det visar sig hur det går.

2000-12-12
En noggrann kontroll av tank och ram gjordes. Nu kom negativ överraskning nummer 2. Tanken var perforerad i fronten av rost, i form av små, små hål. Den har förmodligen stått upplutad med skräp och fukt i. Det är nog tur att man inte är alltför noga, när man är och tittar på ett objekt, då skulle man kanske se sådant redan då. Det skulle ju, kanske, kunna innebära att man inte köpte objektet. Hemska tanke.

I Indiansällskapets tidning finns en handledning i hur man lagar en rostig tank. Det ska jag försöka mig på framdeles. Alternativet är att hitta en bra begagnad tank men det är nog svårt. Det finns också nytillverkade att köpa till det facila priset av 8000 kr olackade. Det känns ju tryggt att veta. Nu var det dags för negativ överraskning nummer 3. (Det skulle senare bli en till).

Ramen hade fått sina smällar. De undre ramrören på ömse sidor av vevhuset var uppslagna c:a 10-15 mm, men de var även något tillplattade. Hur man lyckats med detta utan att kvadda vevhuset är ett mysterium, men jag tackar och bockar, dessutom rör det ju inte mig. Efter detta satt jag halva kvällen i verkstaden och misströstade och undrade vad jag gett mig in på. Hur skulle jag lösa detta? Det skulle komma att bli många fler timmar av funderande. Senare skulle det visa sig att allt går att lösa, även det till synes hopplösa. Det är bra att ha kontakter, som elektrikern sa.

2000-12-14
Demonterat växellådan. Dreven lite naggade i ingreppen men användbara. Huvudaxelns inre lagerbussning satt löst i godset. Lagren helt OK. Tvättat alla delar till lådan.

2000-12-16
Monterade ihop växellådan. Lösa bussningen "limmade" jag fast med Loctite 603. Detta är avsett att låsa fast lager och bussningar. Jag har tidigare provat detta, i en BMW:växellåda, där ett lager tenderade att lossna när lådan blev varm. Det fungerade utmärkt. Jag hoppas det gör det nu också. Inventerade behovet av nya skruvar till motorn, det behövs en del.

2000-12-22
Hämtade vevpartiet. Vevlagret uppmätt, helt OK. Ramtapparna fina ytor, men lite för stort lagerspel. Vevstakarna riktade, undrar hur de kunnat krokna ???. Nya kolvbultsbussningar, kolvbultar samt kolvringar. Han har grejor på lager den gode Pelle.

2000-12-23
Provmonterat motorns bottendel. Problem med en kärvande kolvtapp, men det löste sig. Misstänkte en spricka i en kolv, men det var falskt alarm.

2000-12-26
Sanerat hjulen från gamla däck, fälgband samt fett i naven. Frambromstrumman var fylld av fett som hade antagit form av tjära, undrar hur den bromsen har tagit. Tjära nån, så det kunnat gått. Ingen rost på hjulen, heller inga lösa ekrar. Ekrarna ska vara svarta ända fram till 1932, så det finns ingen anledning att ekra av hjulen. Jag tänker blästra hjulen som de är, samt måla dem. Nya lager ska det dock bli.

2000-12-27
Till Arne för svarvning av specialverktyg för hemligt ändamål.

2000-12-28
Återställt kopplingspedalen till "original" eller närapå. Av någon anledning hade klackpedalen kapats bort. Den ska egentligen vara uppfällbar, men här fuskade jag och gjorde en fast pedal. Även bromspedalen justerades, den var skev. Slutslipning av ventilhylsor och handtagshylsor. Det blev ett par små, små repor kvar. Jag vågor dock inte slipa mer, för då blir hylsorna tunna som papper.

2001

2001-01-01
Nytt år, nya tag. Tvättat nav, navdelar samt bromsdelar. Det var inte alldeles enkelt att få bort allt gammalt tjärliknande fett i frambromstrumman. Nya bromsband behövs, men det hör ju till. Funderade på om jag ska göra om naven med packboxar istället för filtringar. Bestämde mig för att inte göra det. På min förra Indian gjorde jag om hjullagringen, från lösa kulor till koniska rullager. Det blev även packboxar istället för filtringar. 1928 var dock sista året med lösa kulor så på 1929 är det koniska rullager.

Anm: Senare skulle jag komma att ändra mig, det blev packboxar trots allt. Om detta kan läsas längre fram.

2001-04-10
Snyggat till diverse muttrar från effekterna av glappa skiftnycklar. Skiftnyckel är, enligt min åsikt, ett nödverktyg. Med smärgelskiva, fil smärgelduk och tålamod kommer man långt. Arnes svarv var också användbar genom att svarva av någon tiondels millimutter, förlåt, millimeter på muttrarna, givetvis bara på de som var tillräckligt tjocka.

2001-04-13
Med nyinskaffat gängsnitt, UNF 5/16 -24, snitsade, (vits), jag till gängorna på pinnbultarna i kopplingskorgen. Skaffade även en gängtapp i samma dimension, den kommer säkert till pass. Plockat ihop diverse delar som kräver gassvets för uppriktning/justering och hårdlödning. Det får bli hos kompisen Åke Lagerbäck i Skebokvarn. ( Han har, liksom jag, en Victoria KR 25 som han ska börja renovera. Hans är dock en sportmodell med uppdragna avgasrör, vilket han är mäkta stolt över). bland annat hårdlöddes nya bussningar i stödets lagring, samt lagertappar för dito på ramen. Detta blev inte riktigt så bra som jag ville, men det funkar och jag tänker inte göra om det. Bussningar och tappar givetvis svarvade av Arne.

2001-05-03
Åkte till Kolbäck på förmiddagen och hämtade framgaffeln, nu med nya bussningar. (Matti är en duktig finmekaniker, med tillgång till de maskiner som behövs för diverse jobb av denna karaktär. Han samlar, liksom jag, på modellmotorer, dock i större skala. Han har runt 300 st. jag har c:a 25. Det var honom jag sålde ett 60-tal motorer till för att få råd med Indianen). Demonterat motorn igen. Jag har bestämt mig för att skaffa ramlagerrullar i lämplig överdimension, då lagerspelet låg på c:a 0,5 mm.

2001-07-07
Till Åkes garage för div. justeringar, vilka krävde gassvets.

2001-08-04
Har tidigare beställt en del nytt från IA i Bålsta. Fick en del idag, bland annat lagerrullar i 2:a ö.d.= 6,375 mm. Jag byter alltså ramlagerrullar, samt även rullarna till mellandrevet i transmissionen, det är samma dimension. Efter en lätt "puts" av ramtapparna med oljad smärgelduk, samt dito i ytterbanorna åtföljt av mätning, monterades allt ihop, med nya rullar. Lagerspelet blev enligt rekommendation. Även i transmissionen.

Jag funderade ett tag på att göra som med min förra Indian. På den sprutades och slipades ramtapparna, nya yttre lagerbanor svarvades och krymptes in i vevhuset. Sedan brotschades dessa för att passa nya nållager, dubbla på drivsidan, enkelt på registersidan. Det fungerade perfekt, men det blev dyrt som tusan. Det jobbet gjordes för övrigt av Motormecano, var annars?

2001-08-10
Fick cylindrar och toppar från Motormecano. Ventilstyrningarna har fodrats med oljebronsbussningar. Ventilerna slipades och nya säten frästes, varpå inslipning av ventilerna gjordes. Dessutom lagades en avbruten fläns på en topp. Allt dessutom blästrat. Cylindrar och toppar ska egentligen vara förnicklade på denna cykel, men jag målar dom svarta. Det blir enklare, hållbarare, snyggare samt billigare, man kan säga att färgen inte kostar många nickel. Gjutjärn rostar fort om det är förnicklat. Fått diverse nysvarvade smådelar från Arne, samt målat cylindrar och toppar.

2001-09-24
Fick satsen med förnicklingutrustning jag tidigare beställt. (Doppvärmare, termometer, balja och lite annat).

2001-10-05
Började förnickla lite smådelar. Fick köra lite längre tid än angivet, dessutom bör temperaturen i badet vara högre än vad som sägs i bruksanvisningen. Man får prova sig fram, men resultatet blir bra när man lärt sig. Även monterat cylindrarna efter en lätt honing. Honingen gjordes bara för att få bort en ytlig rostbeläggning.

2001-11-02
Fortsatt förnickla. Det krävs en hel del förarbete i form av slipning och avfettning. Bomullsvantar behövs för att undvika hudfett på delarna. Efter polering på lumpskiva blir det riktigt snyggt. Jag kan rekommendera att prova. Det är ett tidsödande jobb, det gäller att inte nickla till.

2001-11-21
Till Åkes garage igen för tillverkning av nya broms och kopplingsstänger. Inte tänger utan stänger. Tänk vad ett litet s kan betyda. (Krävde gassvetsens värme för bockning). Fixade även lite annat när jag ändå var i gasen.

2001-11-22
Demonterat förgasaren. Luftkonan, jag tror den heter så, gick sönder vid demontering. Det verkar vara en mycket känslig zinklegering, vilken tenderar att bli spröd med åren. Vissa gamla modellbilar blir sådana med åldern, till exempel riktigt gamla Dinky Toys. Svarvjobb för Arne igen. Han gör en av aluminium. Det är tur att han ställer upp.

2001-11-23
Lämnat förgasardelar till Motormecano för glasblästring. Lite förnickling.

2001-11-24
Gjort rent flottören och flyttestat den. Kanske skaffar ny, de finns ju att köpa nya. Har ni hört om han som fick julskinkesvålen i örat, det kan man kalla flottöra? Jag hade en gång en arbetskamrat som fick en snöboll på örat, i alla fall var han arbetskamrat före snöbollen, men det är preskriberat nu.

2001-11-27
Fått förgasaren från blästring. Förnicklat förgasaren, resultatet mycket bra. Jag reparerade även munstycket som var av i överänden.

2002

Nytt år igen, det var tusan vad det går fort.

2002-03-06
Plockat ihop alla delar som ska vara svarta, (utom hjulen). Lämnat en del av dessa för blästring, bland annat sillburken.

2002-03-10
Plockat isär magnetgeneratorn. Magnetens ankare satt rejält fast av isolatorvätska som läckt och torkat. Efter rengöring så visade det sig att den, trots detta, gav gnista. Nu var det dags för negativ överraskning nummer 4. (Det skulle inte bli fler, tack och lov). Drevet skevar/kastar på 3 mm i periferin. Vet ej varför.

2002-03-15
Luftkonan klar, provad och justerad. Arne svarvar även nya bussningar till spjällaxlar, samt tunna hylsor att löda fast på axlarna som var slitna med midja. Löder och monterar dessa, lite pyssel men resultatet bra.

2002-03-17
Slipat styre samt en del andra svarta delar. Grundmålat dessa.

2002-03-18
Målat styre m.m. svart.

2002-03-23
Förgasaren nu ihopmonterad efter lite justeringar i Arnes svarv. Strömbrytaren har fått ny axel och amperemätaren ny montagering, båda svarvade av Arne. Han kan sin sak. Monterade strömbrytare och A-meter i den nymålade panelen. Jag hoppas A-metern fungerar, annars får det bli en ny, men det är ju roligast med originalet. Förnicklat lite mer, bland annat oljepumpen.

2002-03-25
I Arnes svarv kollade vi upp vad som var skevt i magneten, axeln eller drevet. Det visade sig vara axeln, hur nu den kunnat bli krokig? Den är ju lika kort som den är tjock. Så var det i alla fall. Svårt att åtgärda, jag satsar på att hitta en annan magnetgenerator, alternativt enbart ankaret i magneten. Kommer att annonsera.

2002-03-27
Till Arne och svarven igen. Nu var det övre fästskruven till förgasaren som behövde lite specialhjälp . I förgasarens fästhål mot insugsröret var gängorna helt slut, så jag borrade rent och monterade med skruv och mutter. En liten eftergift från originalet, men det syns inte. Den trasiga och tämligen klumpigt lagade oljekranen, den hade gått av, svarvades hona och hane på, med lagom spalt för lödning. Lödde ihop delarna. Perfekt resultat. Betalat för Arnes tjänster. Köpt div. skruv m.m.

2002-03-29
Monterat ihop baklyset. Nytt glas av acrylglas som jag varmbockade till rätt form. Även insatsen fick jag specialtillverka. Lämnat en del svarta delar på blästring.

2002-03-30
Fått delar från blästring, grundar och målar svart.

2002-04-02
Sprättat bort sadelskinnet från underlaget. Lade skinnet i blöt i förhoppning att det skulle gå att sträcka det, eftersom det hade krympt så pass att det inte passade. Det visade sig att det inte gick att rädda. Får skaffa nytt, alternativt låta tillverka. Om man låter tillverka ett så får man ingen "Mesinger"-prägling. Vi får se hur det blir. Hur det än blir så kommer det att bli sadla dyrt.

2002-04-02
Fått tag på en just pilratt till strömbrytaren. Inte original men den får duga tills vidare. Fått div. från IA i Bålsta. bland annat gummin till fotplattorna, handtag, wirehöljen samt topplockspackningar.

2002-04-10
Råämnen till fotplattor tillverkade.

2002-04-21
Till marknaden i Stallarholmen. Av K-Å Karlsson, Kvicksund, köpte jag båda tanklocken, bakstödets hållfjäder samt av en annan säljare lyktglas.

2002-04-27
Hämtat blästrad sillburk. Grundat och målat den. Telefonsamtal med Stig Lundqvist i Rättvik. Han erbjuder en komplett, fungerande magnetgenerator. Nappar. Uppehåll till semestern, då vi hämtar magnetgeneratorn i samband med semestertripp. Stig erbjuder övernattning i härbre på tomten. Trevliga människor och många MC, bland annat mer än 10 st. Indianer.

2002-07-24
Var till "Knacken" i Björnlunda och fick ramen riktad. Det var inte så farligt som det först verkat. Köpte dessutom lite gamla MC-delar av honom, dock inget till Indian. Lasse Porat var med, han spelar kort med Knacken ibland. "Knacken" är ett geni , det inte han kan laga kan nog ingen annan heller. Han heter egentligen Rune Nilsson, men det är nästan ingen som känner till. Betänk vad mycket kunskap som försvinner när den mannen lägger näsan i vädret. Den kan inte ersättas ens av den finaste civilingenjörstitel.

2002-07-26
Besök på Tullinge marknad. Här köpte jag nya avgasrör av L-Å Karlsson. Inte billiga men de är svåra att göra så det fick bli så.

2002-08-26
Fotplattorna fick nya sargar påsvetsade. Originalen är helpressade, men detta blir helt OK tycker jag.

2002-09-10
De tidigare borttagna fästena för fotplattorna, nu åter fastlödda på ramen. Jag svetsade även igen hål i nämnda fästen. Även ett hål tvärsigenom ramen, strax under styrhuvudet, svetsades igen. (Det syns på kort). Varför dessa hål borrats upp kan man ju fundera på. Det vet nog bara den som gjorde det, om ens han. Tänk vad en del håler på. Nu är ramen klar för blästring.

2002-09-15
Betalat Arne för lån av gassvetsen.

2002-10-19
Hämtat ram samt en del annat från blästring. Hjulen är kvar att blästra. Även köpt grundfärg samt thinner.

2002-10-27
Grundat alla delar med spruta.

2002-10-28
Lackat ramen samt en del annat.

2003

2003 januari
Av olika skäl har spejaren legat i malpåse ett tag, men nu har jag kommit igång igen.

2003-01-12
Skaffat nit med kullrig skalle, för fastnitning av fästen till kedjeskydd. Det har även tillverkats en hel del nya småprylar, återigen i Arnes svarv. bland annat sprintar till fotplattorna. Det svarvas även ett nitmothåll, (plunch).

2003-01-18
Nitar fast nya fästen på kedjeskyddet. Det blev mycket bra. Tänk vad man kan, det gäller bara att tänka sig för, så man inte går på någon nit, då kan man ju få ont i foten.

2003-01-26
Vi är nu i slutet av januari och lackning av framskärm, kedjeskydd m.m. har gjorts. Resultatet bedrövligt, ska slipa ner och göra om alltihop. Förmodligen för tjock färg, dessutom flagor i färgen. Jag får skylla mig själv som inte silade färgen. Så går det när man handlar först och tänker sen. Det är bara att hålla färgen, eller snarare färgsprutan, och jobba vidare.

2003-01-31
Inhandlar div. skruv i UNC och UNF. Inköpte tesil på C & O att sila färgen igenom. (C & O kallas lite vanvördigt för gubbdagis, kan någon förstå varför?). De är ju en synnerligen värdefull tillhandahållare av nödvändigheter. Svärdssläpare, (randningspensel), inköptes hö. 2002.

2003-02-08
Förnicklar resterande blankdelar. Det skulle dock komma till någon detalj senare.

2003-02-13
Slipar ner framskärm m.m.

2003-02-14
Lackar om skärmen och kedjeskyddet. Tunnare färg dessutom silad ledde till ett helt godtagbart resultat, dock inte riktigt lika bra som bakskärmen.

2003-02-16
Randar bakskärmen som lackats tidigare, och därmed stått och härdat. Med rätt tejp och släpare så blev randningen riktigt bra.

2003-02-17
Jag randar kedjeskyddet. Jag våtslipar även en del åtkomliga ramrör samt penselmålar dessa. Skälet var att jag ville ha en bättre yta, då den tidigare var lite "blästergrov". De smidda rambeslagen får vara som de är, de ska ju ha lite grov yta.

2003-02-19
Nitar fast stödhållare på bakskärm. Jag monterar även skärmen samt pysslar med lite annat smått och gott på hojen.

2003-02-21
Idag randade jag framskärmen. Det blev inte riktigt lika bra som på bakskärmen. Anledningen var att jag tejpade och målade allt på en gång, det förde med sig att färgen hann " sätta" sig en aning varför det blev kanter på ett par ställen när jag drog bort tejpen. Jag tror dock att det går att ta bort kanten med ett rakblad och stadig hand. "Don´t drink too much whiskey before you try to do this job". Jag slipade även främre ramrören och målade om dessa.

2003-02-22
Framskärmen monterades, det var inte några problem med detta, däremot blev det problem att få dit fjäderstagen med skärmen på plats. De fick demonteras i nederänden, samt sättas dit bitvis i rätt ordning. Det går inte att montera ihop på annat sätt. Det blev en lärdom till nästa scoutobjekt, om det nu blir ett till. Man vet aldrig. Två justa scoutar kan ge en just Big Chief.

Nu står hjul, ljuddämpare, elsystem, bromsar samt sadeln på tur. Hjulen ska blästras, lackas samt få nya lager innan nya fälgband, slangar och däck monteras. Bromsband ska skaffas, alternativt lämnar jag bort jobbet. Bromsplungern fram är mycket sliten och måste åtgärdas. Hur detta ska lösas har jag ännu inte listat ut, men det ordar sig. Det gör faktiskt allt även om det ibland har känts motigt, med sneda ramrör m.m. Ljuddämparen tänker jag göra ny. Elsystemet likaså, det gamla, det som var kvar av det, duger inte ens som förebild. Sadeln lämnar jag nog till sadelmakaren.

2003-02-23
Kapade ljuddämparen med vinkelslipen. Tanken var att jag skulle sparat insatsen, antingen för återanvändning eller som mall för nytillverkning. Döm om min förvåning när det ingen insats fanns. Det var "raka röret" även om man kamouflerat det till ljuddämpare. Det måste ha varit ett skönt sound på Indianen med den dämparen, kanske rena stridstjutet. Eftersom ingen insats fanns så blir det väl att göra en insats och tillverka en ny insats. Värre än att göra en insats har man varit med om.

2003-03-02
Monterade pakethållaren, efter att ha bestämt mig för att det ska bli passagerarsadel och fotpinnar bak. Var skulle förresten passagerarsadeln vara om inte bak?

Senare anmärkning: Monterat bort sadel och fotpinnar eftersom jag bestämt mig för sidvagn. Pakethållaren ska dock vara kvar.

2003-03-03
Var till Prästtorp och svetsade ena fotpinnejärnet till rätt form. Det andra hade rätt form, varför inte båda hade det kan man ju fundera på. Jag tror det är hemgjorda grejor.

2003-03-18
Nu har fotpinnarna kommit på plats. Annars har det inte hänt så mycket på ett tag nu, jag väntar på hjullagren så jag på allvar får börja med hjulen. Bromsbackarna har kommit med nya band.

2003-03-28
Köpt en lageravdragare på C&O. Den höll för ett lager. Reklamation följde, synd att det var så dålig kvalitet, den är annars mycket användbar.

2003-04-15
Monterat bort framskärm och kedjeskydd samt slipat ner dessa. Jag var inte nöjd med randningen, skall göra om detta.

2003-04-20
Köpt färg, grundfärg och förtunning.

2003-04-30
Hämtat framhjulslager. Rullex ska ju överleva dom också, men varför bara på min bekostnad? Med andra ord så var lagren mycket dyra, hur dyra kan göra detsamma.

2003-08-18
Återigen lackat framskärm och kedjeskydd. Inte riktigt nöjd denna gång heller, men med en bra randning så får det duga. Om någon klagar så får vederbörande gärna lacka om delarna själv.

Nu måste det bli lite fart på arbetet så spejaren blir klar till våren.

Senare anteckning: Det blev den inte.

2003-09-26
Efter att återigen slipat ner och lackat om framskärmen så får den duga, men helt bra är det inte.

2003-10-03
Randat framskärmen, inte perfekt men helt OK.

2003-10-04
Monterat framskärmen och framgaffeldelar för, förhoppningsvis, sista gången.

2003-10-09
Jag lämnade hjulen på Motormecano för hjälp med att ta bort gamla lagerbanor. Förhoppningsvis är hjulen klara före hjul, förlåt jul. Delat på tanken. Den var mycket rostig invändigt, men det var jag beredd på så det blev ingen större överraskning. I fronten kan man se stjärnhimlen om man håller tankhalvorna mot ljuset. Jag bedömer det dock som att det går att renovera tanken, men det kräver en hel del jobb.

2003-11-12
Jag har slarvat med dagboken ett par veckor. Vad som hänt är dock att hjulen blästrats, samt grundats. Vidare har jag lämnat tanken till Micke Björklind för hjälp med glasblästring av alla delar. Jag har också monterat reglagekablar till gas och tändning. Arne har svarvat ett par distanser till hjulinfästningen fram. Förnicklat dessa. Även påbörjat renovering av bromsgejder till frambromsen, i form av lite svarvning. Han gjorde även en stomme till passagerardyna, man kan ju alltid hoppas att man får någon "squaw" med sig. Sadelmakeriet kan göra denna dyna för under tusenlappen, men Birgitta vill prova att sy klädseln. Köpt krympslang för hemligt ändamål.

2003-11-16
Hjulen färdigmålade. Jag har också fått tanken från blästring. Det var fler hål i den vad jag trott, men det ska nog gå att renovera den i alla fall. Jag menar det är ju inte värre att täppa till 150 hål än 100. Oljetankens skiljevägg var genomrostad från utsidan. Jag trodde nog den skulle klarat sig eftersom det är just en oljetank, men så var alltså inte fallet. Nu blir det till att planera en renoveringsstrategi. Från början hade jag tänkt att tanken skulle bli det sista att göra i ordning, men det blir inte så. Som det nu ser ut blir det avgassystemet.

2003-11-26
Eftersom jag inte var nöjd med lyktan så har jag tagit bort färgen från den, för att måla om den från början. Köpt grundfärg.

2003-11-29
Till Linköping och Biltema. Köpt svart sprayfärg till sillburken, tenn och lödpasta. Väntar på tanken som är på kompletteringsblästring.

2003-12-09
Har nu förtennat högra tankhalvan invändigt, var annars? Det går riktigt bra när man lärt sig tekniken. Flussa ofta, då går det bäst, men det tar en jäkla tid, bara den nu färdigtennade tankhalvan tog sina 4-5 timmar. Oljetanken är stört omöjlig att få tennet att fästa på. Ska skaffa lite syra och beta av med så får vi se om det går bättre.

2004

Återigen nytt år. Man hinner ju ingenting.

2004-01-02
Arbetet med tanken har rullat på, men jag har inte skrivit så mycket ännu. Idag, 01-02 på nya året, har jag lött fast mässingsnät på utsidan av oljetankens skiljevägg. Det blir tätt och därmed är oljetanksväggen användbar. Tanken i övrigt är nätad och klar men alla detaljer är inte på plats ännu. Jag väntar på nya mutterstycken till infästningarna, Arne skall svarva nya. Jag vill ha dessa med lite större diameter för bättre lödfäste, samt även lite längre för djupare gänggång. På min förra Scout hade ett mutterstycke lossnat, det var lite pyssligt att löda fast från utsidan men gick gjorde det.

Förstärkningsplattorna för fästena i botten har jag tillverkat nya av mässing. Det är mycket lättare att löda fast mässing än de gamla av stål. De var dessutom lite rostporiga. Det har varit väldigt tidsödande att renovera tanken på detta sätt, det hade varit mycket enklare att köpa en ny, men på detta sätt klarar jag renoveringen med c:a 1500 kr, dock utan lack, istället för 8000 som en ny kostar. En ny är inte heller lackad så det kommer ju till även om man väljer den vägen. Dessutom vill jag så långt som möjligt behålla originaldelarna.

Om någon tänker ge sig på ett sådant här tankjobb så kan jag ge en hel del tips om hur man gör, samt även hur man inte gör. Jag har lärt mig en hel del under de drygt 40 timmar jag hittills lagt ner på tanken. Använd till exempel inte lödpasta, det kletar så förb. Lödvatten är enklare och effektivare. Dessutom går det snabbare att löda med detta.

Inköpt för tankjobbet: 7 stänger tenn, lödvatten samt mässingsnät.

2004-01-25
Nu är tanken i det närmaste färdiglödd. Skall nu täthetsprovas, epoxibehandlas, blästras, spacklas och lackas. Jag har också fått ett sadelskinn tillsänt, helt nytt men det kräver en del formning och sömnad innan det kan kallas sadel.

2004-02-14
Åke, Arne och jag till Örebromarknaden. Köpte nummerskylt och tecken, allt i gammal stil. Ska sitta fram. Håller också på att täthetsprova tanken med hjälp av tryckluft. Några små porer finns det, men de löder jag igen. Har kommit på ett effektivt trick, men det är en yrkeshemlighet.

2004-02-27
Skaffat O-ringar, spännstift, monterat handtagen samt är (förhoppningsvis) klar med tanktätningen via lödkolv.

2004-03-10
Hämtat hjulen på Motormekano. De har pressat i inre lagerhalvor. Var dessutom till Arne och sadelmakarn, för att få tips om hur klä sadeln. Arne ska göra en plugg så kanske man kan tillverka en sadel. Går det bra kanske man skulle göra ett antal. Man kan säga att man sadlar om i sin profession.

2004-03-17
Fått tanksealer. Applicerat första lagret, enligt beskrivningen ska man göra om proceduren efter 24 timmar. Det luktar enormt starkt, man kan ju undra vad det innehåller. Här borde nog göras en riskbedömning, får väl kalla på en skyddsingenjör. Har även monterat ihop baknav samt bakbroms. Hängt in hjulet i ramen, dock ett provmontage då jag inte ännu skaffat däck. Arne ringt och sagt att det är synnerligen svårt att göra en plugg av trä. Ska prova att göra en av glasfiber på nätstomme istället.

2004-03-30
Fått kablar och sadelfjädrar. Till Stockholm och Sifverts och köpt skruv, hittade inte alla men en del. Skön tur på BMW:n. Börjat rondellslipa tanken ren, jag skippar blästringen, och spacklat. Ett lager. Det lär bli fler.

2004-04-20
Nu är elsystemet klart. Har även varit och köpt däck i Eskilstuna. Köpt kedja. Tanken är grundad en gång för att lättare kunna se gropar och ojämnheter. Behöver spacklas mera.

2004-05-08
Simons gummi har monterat däcken. Spackling och slipning av tank fortlöper. Tätningarna samt distanser i hjullagren måste justeras innan hjulen monteras slutgiltigt. Det blir Arnes svarv igen.

2004-08-29
Det har blivit lite si och så med dagboken ett tag. Å andra sidan har det inte hänt så mycket heller, det finns ju ett liv vid sidan av en Indian också. Vad som gjorts är att passagerarsadeln är klar, samt att Rullex hittat tätningar till hjulen.

Enligt tidigare anteckning tänkte jag använda filttätningarna i hjulen. Det visade sig dock att de nya lagren byggde ut 1 1,5 mm i axialled. Detta gjorde att plåtringarna som filtdito ligger i låg och gnagde på rullhållaren i lagret, eller rättare sagt tvärtom. Hursomhelst så måste en annan lösning till. Nåväl, med hjälp av Rullex, tackar för engagemanget, hittades packboxar med rätt innermått, men för litet yttermått. Arne ges uppdrag att svarva mellanringar.

2004-09-21
Inhandlat färg för tanksidor. Har efter mycket om och men bestämt mig för att frångå original, och lacka sidorna gräddvita. Så var det på 28:an jag hade, och det var rasande snyggt. Tanken slipad och spacklad en sista gång. Nu grundad och klar för lack.

2004-09-29
Arne har svarvat div. detaljer, bland annat ringar till naven för att montera packboxar i. Hjulen ihopmonterade samt insatta i ram & gaffel. Allt blir bra men lite små justeringar eller komplement krävs, bland annat distansbrickor på bakaxeln. Köpt skruv UNF 5/16.

2004-10-24
En sväng till Kolbäck och hämtade den av Matti tillverkade gängrensaren till tanklockens kragar. När de tidigare inköpta inre sadelfjädrarna skulle monteras så visade det sig att de hade för liten innerdiameter. 4/10 mm för lite närmare bestämt. Av denna anledning passade de inte på styrtappen i botten på ytterfjädern. Det blev svarvjobb för Arne igen att göra nya styrtappar. Efter bortsmärgling av de gamla och montage av de nya blev det helt perfekt. Men det är väl meningen att nya grejor ska passa utan justeringar, det är bland annat därför man köper nytt. Annars kan man ju göra varenda pryl själv. Mer skulle dock komma. Betalat Arne för div. utförda arbeten.

2004-10-26
Erhållit leverans från Grevbo Enginering, ovannämnda fjädrar kom också därifrån. Det var nya skruvar till registerkåpa, dekaler, kickfjäder samt alemitefettnipplar. Dessa var dyra men det ska ju vara sådana. De ser betydligt trevligare ut än vanliga fettnipplar, dessutom är de original. Tyvärr har jag ingen passande fettspruta, så det blir till att använda en vanlig nippel när man trycker i fett, och sedan byta.

2004-10-28
Nu var det dags att rensa gängor i tanken. Inga problem, verktyget gick som en varm kniv i smör. Däremot passar inte tanklocken, gängorna har ett par tiondels millimeter för stor ytterdiameter. Dom köpte jag nya på Stallarholmsmarknaden för 1,5 år sedan, för c:a 1000 kronor. Jag får hitta på något för att lösa detta, men återigen: Nya delar ska passa.

2004-10-29
En granne som är plåtslagare ska göra en batterilåda. Detta är betalning för att han får vinterförvara sin MC i vår gäststuga. Det kan ju vara trevligt för Bumsen att få nytt sällskap.

2004-11-18
Inställning av tändning. Märkningarna på dreven stämmer inte. Förmodligen beror detta på att magneten är bytt. På den som sitter på nu fanns två kilspår i axeln. Ett slitet originalspår samt ett nyfräst, som nu används. Detta gör givetvis att märkningen inte stämmer, speciellt inte som drevet kommer från den gamla magneten. Det blev att ställa in efter kolven, 8 mm förtändning ska det vara, med tändinställningen på högläge. Någon millimeter hit eller dit spelar nog inte så stor roll, när det gäller en 750 sida på 16 hkr. Topparna monterade, nya tändstiften på plats, tack Rawet för dessa.

2004-11-20
Nu är tanken snart klar. Den är lackad i två färger samt randad. Inte helt original, men snyggt är det. Jag är inte helt nöjd med lacken, ytan är väl OK men tyvärr landade några dammkorn innan färgen torkade. Det är lite lurigt när man inte har en bra lokal att lacka i. I morgon söndag ska dekalerna på, sedan ska dessa skyddslackas. Efter det ska jag montera tanken en gång för alla. Jag hoppas verkligen att den är tät, efter nedlagda 80 timmar. Jag har skvalpat runt tanksealer ytterligare en gång. Jag har även erhållit ytterligare en leverans från Grevbo. Tändkablar och kickgummi bland annat. Jag går nu och väntar på ämnen till avgassystem samt batterilåda, samt att få tag på sadelmakarn i Norrköping.

2004-11-23
Tanken monterad, samt alla rör, kranar med mera som tillhör tankutrustningen. Under tiden jag väntar på ämnen till avgassystemet tar jag itu med bland annat signalknappen. En liten svarvad insats behövs, elektriskt avskild från jorden, svarvas av Arne så kan man säga att det var han som "jorden". Materialet blir hårdpressad fiber, förr kallat pertinax, i alla fall på Telemecanik, där jag jobbade på 60-talet.

Jag ger upp försöken att få tag på sadelmakarn i Norrköping, det verkar omöjligt. Dessutom blir man lite fundersam om man överhuvudtaget får tillbaka sadeln, med den tid det tar bara att få tag i honom. Jag ger mig på även detta på egen hand, vi får se hur det går. Diverse annat småfix ordnat.

2004-11/12
Har nu tillverkat över och underhalva för att pressa sadellädret i. På sadelstommen formades ett stålnät. Detta demonterades sedan försiktigt, varpå jag på detta plastade 3 lager glasfibermatta. Efter härdning gjordes överdelen med underdelen som mall, med aluminiumfolie mellan som släppskikt. Efter slipning, spackling och pålimning av tunn filt erhåller jag en pressform. Vi får se hur det går. Det är bara att ta det lugnt, så man själv inte blir pressad. Jag är rätt nöjd med den form jag redan har, även om en reducering kunde vara på sin plats runt magarna.

2004-12-09
Köpt filt till sadelpressverktyg samt lite skruv, brickor m.m.

2004-12-12
Lackat batterilådan. Det innebär att allt nu är lackat, förutom lite bättringsinsatser med pensel.

2004-12-13
Monterat batterilådan efter att Arne svarvat, för monteringen, nödvändiga distanser. Har även monterat ihop signalknapp, också till denna har Arne svarvat en ack så liten, men ack så nödvändig, attiralj. Snart är det bara att tuta och köra.

2004-12-18
Satt sadellädret i press.

2004-12-20
Lossat på sadellädret, det blev bra, formades fint.

2004-12-21
Skaffat underläder samt övrigt material, inkl nål och tråd, till sadel hos sadelmakarn. Mycket diskussion om hur det ska vara. Satt underlädret i press. Ännu inte hittat ämnesrör till avgassystemet.

2004-12-26
Sytt sadeln. Resultatet helt OK med tanke på att det var första gången jag gjort något sådant. Monterat sadeln, så nu kan man provsitta. Funderar på att göra ett ryggstöd och skaffa läder för fransar på sadeln, eventuellt även på handtagen. Om detta kan väl tyckas saker, men det kan nog bli snyggt. Det var det sista som blev gjort under 2004.

2005

2005-01-02
Tillverkat verktyg för åtdragning av bakhjulets lagermuttrar. Fick spänna upp kickfjädern ett varv till eftersom den annars tog i kedjedrevet på växellådan. Rundsmorde, det lär väl inte behöva göras så ofta i framtiden. Nu är det bara avgassystemet kvar att göra.

2005-02-16
Köpt lite blandat med UNC-skruv.

2005-02-17
Avgassystemet färdigtillverkat. Tack Stena för att du fixade rören. Det tog ett tag att tillverka. Svetsning i omgångar, med provning och tillpassning mellan varven. Till slut blev det riktigt bra. Lite pyssel att få lyset att fungera, men det är nu löst bland annat genom en separat jordkabel från lamphållaren till lykthuset.

2005-04-19
Ikväll har farbror Orest varit och besiktat för försäkring. Ansökan skickas i morgon.

I och med detta är Indianen färdig. Hur blev då resultatet? Jo tack, jag är själv ganska nöjd. Visst skulle till exempel lacken blivit snyggare om jag lämnat bort det jobbet till ett proffs, men som jag skrev i början, jag ville göra så mycket som möjligt själv. Det ger trots allt en viss tillfredsställelse att veta att man gjort just det, själv alltså. Kvar är dock registreringsbesiktning.

Ett bekymmer kvarstår och det är hur jag ska få upp den ur källaren. Birgitta gillar inte tanken på att såga hål i vardagsrumsgolvet. Nåja, allt annat har fixat sig, så det gör säkert det problemet också. Har ni förresten tänkt på att ett fixat problem upphör att vara ett problem i samma stund man fixar det.

Eftersom Scouten kommer att registreras som en 30:a, så innebär det att den får ge sig ut att speja igen 75 år efter sin tillkomst. Det hade nog varken den eller dåvarande ägaren trott, då den ställdes i reservregister 1952 och skrotades 1956.

Jag har säkert, i denna dagbok, missat något moment i återställandet av Indianen. Jag tror dock att det i så fall är av mindre dignitet, och därför inte så viktigt i sammanhanget.

Nyköping 19/4 2005
Janne Kjellberg, nöjd renoverare och ägare
.

Powered by Create your own unique website with customizable templates.